Lipødem kan i dag kun diagnosticeres klinisk – dvs. baseret på symptomer, sygdomshistorie og fysisk undersøgelse. Danmark har ikke en officiel diagnosekode for lipødem i sundhedsportalen, og det har store konsekvenser:
Der kæmpes aktivt for at få lipødem anerkendt som en reel og registrerbar diagnose i Sundhedsportalen, bl.a. via henvendelser til politikere og sundhedsfaglige, ved deltagelse i artikler og TV-udsendelser samt uddeling af brochurer og materiale hos praktiserende læger og specialister.
Tidligere kunne patienter blive udredt for lipødem på bl.a. Bispebjerg Hospital og Skejby Sygehus, men på grund af ressourcemangel og nedskæringer er disse tilbud blevet lukket i begyndelsen af 2025.
Patienter henvises nu til at blive udredt hos deres praktiserende læge – som sjældent kender til lipødem og ofte afviser at lave en udredning.
Det betyder, at du som patient skal være forberedt og kunne advokere for dig selv.
Det kan du gøre:
Se listen over steder, hvor andre har fået stillet diagnose: Åbn Google-dokumentet her.
Sundhedsministeren har i svar til Folketingets Sundhedsudvalg tilkendegivet, at lipødem bør kunne udredes i sygehusregi. Alligevel er tilbuddene i praksis lukket, og der mangler stadig konkret, politisk handling. Flere fagfolk og enkeltpersoner arbejder for at ændre dette.
Der er dog håb: Flere fagpersoner, patienter og aktivister arbejder for forandring. Maja Aagaard – der selv lever med lipødem – er aktiv i dialog med politikere og stiller op i medier og TV med sin historie. Maja Aagaard samarbejder tæt med:
Sammen arbejder de for, at lipødem skal anerkendes og have en officiel diagnosekode i Sundhedsportalen, hvilket vil bane vejen for både nationale retningslinjer, en ensartet behandlingsindsats i hele landet og forskning i sygdommen.
Læs også om behandlingsmuligheder for lipødem – fra egenomsorg og kompression til kirurgi og specialistvurdering og vores information til politikerne.