Her finder du evidensbaserede råd og vejledning om, hvad du med fordel kan spise – og hvad du bør undgå – når du lever med lipødem.
Dr. Karen Herbst, en af de førende forskere inden for lipødem, beskriver inflammation som “ilden indeni” – en underliggende og konstant betændelsestilstand i kroppen, som mange med lipødem oplever. Hun understreger, at kosten spiller en afgørende rolle i at “slukke ilden” og dermed mindske symptomer som smerter, hævelse og væskeophobning.
Inflammation kan trigges af både kost, miljø, søvn, stress og sygdomme. Forskning viser f.eks., at depression øger inflammationsmarkører som CRP, og aktiverer stressmekanismer i kroppen. Derfor er det vigtigt at arbejde både med kost og med mentale strategier, der beroliger kroppen.
Dr. Herbst har været med til at udvikle RAD-diæten (Rare Adipose Disorder Diet), som netop fokuserer på at reducere inflammation gennem kost, stabilisere blodsukkeret og støtte kroppens naturlige systemer, som lymfe- og hormonsystemet. Samtidig trækker principperne også på elementer fra klassisk anti-inflammatorisk kost.
Vi har samlet overblik over, hvad du med fordel kan spise – og hvad du bør undgå
En ketogen kost kan hjælpe med at stabilisere blodsukkeret og mindske inflammation. Her bruger kroppen fedt og protein som primær energikilde i stedet for kulhydrater.
Et typisk ketogen setup:
Et andet effektivt redskab til at støtte kroppen ved lipødem er intermitterende faste. Mange oplever færre symptomer ved at lade kroppen få hvile mellem måltiderne – typisk ved at faste fra kl. 20.00 til 11.00 næste dag.
Fordele:
Spiseolier spiller en vigtig rolle i bekæmpelsen af inflammation. Nogle nærer kroppen – andre gør det modsatte.
✅ Gode olier:
🚫 Olier du bør undgå:
Disse olier har et højt indhold af omega-6 fedtsyrer og kan fremme inflammation i kroppen.
Kost er kun én del af ligningen. Stress, søvn og psyke har stor betydning for både inflammation og smerteoplevelse.
Gode vaner, der kan støtte din krop ved lipødem: