Fladstrikket kompression er en central del af håndteringen af lipødem. Det er ikke kun relevant for dig, hvor sygdommen er fremskreden– faktisk kan tidlig brug af korrekt kompression være med til at forebygge forværring, reducere symptomer og forbedre livskvaliteten allerede i de første stadier.
Tip: Hvis du har store størrelsesforskelle, som mange med lipødem har, kan justerbare kompressioner være en fordel – f.eks. modeller med lynlås og taljebånd.
Lipødem er en kronisk og progressiv sygdom, hvor vævet i ben og/eller arme bliver hårdt belastet af fedtophobning, væske og inflammation. Uden støtte fra kompression risikerer man forværring i form af øget hævelse, smerter, nedsat funktion – og i nogle tilfælde udvikling af lymfødem.
Fladstrikket kompression kan:
Fladstrikket kompression skal tilpasses individuelt og bæres dagligt. Den må hverken stramme forkert eller glide ned.
Forkert brug kan forværre symptomerne. Derfor:
For at få den bedste effekt er det vigtigt at vælge den rette type kompression.
Her er vores anbefalinger:
Bemærk: Denne type kompression er en vigtig forudsætning, hvis du planlægger at gennemgå operation for lipødem. Kirurgerne anbefaler/kræver ofte, at du bruger denne type kompression i 16 timer om dagen i 8 uger før operationen for at opnå de bedste resultater.
For at gøre det nemmere at tage din kompression på, anbefales det at bruge Easy Sliders.
De er designet til at hjælpe med at få kompressionstøjet på uden besvær. Vi anbefaler at benytte Easy Sliders til arme i størrelse L (de er længere end dem til ben) for at sikre, at de passer til dine lipødemben.
Selvom kompression er vigtig, oplever mange med lipødem at få afslag, når de søger bevilling via kommunen. Derfor er det vigtigt at kende dine rettigheder. Hvornår har du ret til bevilling?
Ifølge Serviceloven §112 kan du få kompression som hjælpemiddel, hvis:
Læs hele Servicelovens §112 hos Retsinformation
Kompression kan bevilges som hjælpemiddel gennem Serviceloven §112, og det er vigtigt at ansøge korrekt for at få bevilling fra kommunen. Her er nogle tips til at styrke din ansøgning:
Du kan ansøge om kompression via borger.dk.
Når du søger om kompression:
Du kan læse mere om afgrænsningscirkulæret her: Afgrænsningscirkulæret – Retsinformation.
I 2022 udsendte Ankestyrelsen en principmeddelelse (20-22), som mange kommuner brugte til at afvise kompression – også for borgere, der tidligere havde bevilling. Den blev fortolket meget restriktivt. Heldigvis er der kommet en ny principmeddelelse i 2023.
Den nye principmeddelelse fastslår, at kompression fortsat kan bevilges som hjælpemiddel, så længe kriterierne i Serviceloven er opfyldt. Dog er ikke alle kommuner informeret om ændringen.
Tip: Henvis i din ansøgning til den nye principmeddelelse – og vedhæft den, så kommunen ikke kun baserer deres afgørelse på den gamle.
Læs principmeddelelse 20-22 (2022) (Gammel)
Læs ny principmeddelelse fra 2023 (Ny)
Hvis du har fået afslag på et hjælpemiddel, har du mulighed for at klage. Mangler der en klagevejledning i afgørelsen, kan du sende din klage via din digitale postkasse til kommunen. Husk at gøre det inden for 4 uger efter, du har modtaget afgørelsen. Hvis kommunen fastholder afslaget, skal de automatisk sende din klage videre til Ankestyrelsen, som vurderer sagen.
Hvis du venter på bevilling eller har fået afslag på kompressionstøj, kan “off the rack”-løsninger som produkter fra CzSalus og Lipoelastic være et gode alternativer.
CzSalus tilbyder bl.a. kompressionsleggings i grad 1 og 2, som kan hjælpe med at lindre smerte og hævelse, mens du venter på en afgørelse.
Personligt har jeg brugt CzSalus kompressionsbukser til at lindre mine værste smerter, mens jeg ventede på mine bevilligede kompressionsbukser.
CzSalus tilbyder sommerversioner, som er fremstillet af et lettere stof. Det kan være en behagelig løsning i varmere perioder. Vær dog opmærksom på, at de ikke kan bruges som pre-operativ kompression, da de ikke er fladstrikkede.