....alligevel findes der ingen specifik diagnosekode for lipødem i det danske sundhedsvæsen og det betyder, at kvinder med lipødem ikke bliver registreret korrekt, og at sygdommen hverken kan følges, behandles eller prioriteresi de nationale sundhedssystemer.
I 2019 blev lipødem officielt anerkendt som en selvstændig sygdom af Verdenssundhedsorganisationen (WHO). I den nyeste version af WHO’s sygdomsklassifikationssystem, ICD-11, findes der nu en specifik diagnosekode for lipødem:
EF02.2 – Lipoedema
ICD-11 trådte i kraft den 1. januar 2022, men det er op til hvert enkelt land at implementere systemet i sin sundhedsadministration.
Flere europæiske lande – herunder Tyskland – er gået foran og har allerede indført specifikke lipødem-koder i deres nationale systemer.
Det samme bør Danmark gøre.
Tyskland bruger fortsat ICD-10, men har indført nationale underkoder for lipødem, som gør det muligt at registrere sygdommen og dens stadier:
E88.21 – Lipødem, stadie 1
E88.22 – Lipødem, stadie 2
E88.23 – Lipødem, stadie 3
E88.24 – Lipødem, anden/ikke specificeret form
Det giver lægerne mulighed for at stille præcise diagnoser og giver myndighederne adgang til vigtig statistik om udbredelse og behandlingsbehov.
I Danmark findes ingen specifik diagnosekodefor lipødem i det nuværende ICD-10-system – og det betyder, at:
Diagnosen ikke kan registreres korrekt i Sundhedsportalen
Læger ikke har et entydigt sted at finde eller anvende diagnosen
Patienter risikerer fejlvisitering eller afvisning af behandling
Der kan ikke indsamles valide nationale data
Lipødem bliver reelt usynligt i det danske sundhedssystem
Derfor er det afgørende, at Danmark hurtigst muligt får:
Enten en midlertidig løsning med nationale ICD-10-underkodersom i Tyskland
Eller implementerer ICD-11, herunder kode EF02.2 for lipødem
Og ikke mindst: At den specifikke lipødem-diagnose bliver gjort tilgængelig i Sundhedsportalen, så den kan anvendes i praksis af både læger, hospitaler og sagsbehandlere
Uden en officiel og tilgængelig kode er der ingen anerkendelse, ingen statistik, og ingen struktureret behandling for lipødem i Danmark. Det betyder, at tusindvis af kvinder står uden korrekt hjælp – ofte i årevis – trods smerter, nedsat funktion og forværring af sygdommen.
Hvis Danmark vil tage lipødem alvorligt som den kroniske, progressive sygdomdet er, må sundhedssystemet afspejle virkeligheden:
Indfør diagnosekoden EF02.2 for lipødem
Gør den synlig og anvendelig i Sundhedsportalen
Giv læger og patienter redskaberne til korrekt diagnosticering, behandling og opfølgning
På vegne af de tusindvis af kvinder i Danmark, der lever med lipødem uden korrekt diagnose, behandling eller anerkendelse, lyder en klar opfordring:
Indfør en specifik diagnosekode for lipødem i Danmark – og implementér den i Sundhedsportalen.
Vi opfordrer Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner til at:
Anerkende lipødem som en selvstændig sygdom i overensstemmelse med WHO’s ICD-11
Indføre en midlertidig dansk løsning med ICD-10-underkoder (som Tyskland har gjort)
Fremskynde implementeringen af ICD-11 og sikre, at EF02.2 bliver en aktiv, søgbar og anvendelig diagnosekode i Sundhedsportalen
Klæde sundhedspersonale på med opdateret viden om lipødem, så kvinder ikke længere afvises, mistolkes eller fejlbehandles
En diagnosekode er et redskab – men også en rettighed.
Uden den står patienter uden synlighed i systemet. Med den får både patienter og sundhedsvæsenet et nødvendigt fundament for korrekt behandling og nationalt overblik.
Det er på tide, at Danmark følger med det internationale sundhedsarbejde og sikrer lige adgang til diagnose og behandling for kvinder med lipødem.